Among flavors, senses and experiences

the construction of perceptions about the sensorial qualities of curd cheese in Alagoas

Authors

  • José Natan Gonçalves da Silva Universidade Federal de Sergipe
  • Sônia de Souza Mendonça Menezes Universidade Federal de Sergipe

Keywords:

Experiences. Perceptions. Senses. Flavor. Curd cheese.

Abstract

Food choices and the definition of flavors are actions based on sensitive perceptions and shared experiences among social groups. Therefore, this article aims to analyze the intersubjectivities intrinsic to the sensorial qualities of homemade curd cheese. To carry out the research, the Território da Bacia Leiteira – TBL located in the state of Alagoas, was defined as a geographical cut. The methodology was developed through bibliographic and field research. At the time, the definition of the sample was revealed through the use of the snowball technique and the application of semi-structured interviews with 117 consumers and 50 producers of curd cheese. The research results denote the constitution of eating practices and qualification of curd cheese, referenced in sensorial perceptions and sociocultural experiences legitimized in the lived space.

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Author Biography

Sônia de Souza Mendonça Menezes, Universidade Federal de Sergipe

Professora Associada II do Departamento de Geografia da Universidade Federal de Sergipe. Doutorado, Mestrado e Licenciatura em Geografia pela UFS. Realizou o Estágio Pós-doutoral no período de 06/2019 a 06/2020 no Laboratório dos Estudos Territorias -Laboter, vinculado ao Instituto de Estudos Socio Ambientais - IESA na Universidade Federal de Goiás. Coordenou o Programa de Pós-Graduação em Geografia no biênio 2017-2019. Foi Coordenadora adjunta do PPGEO no biênio 2019-2021. Coordenou os Programas PIBID no período de 2015-2018 e Residência Pedagógica 2018-2019. Participa como membro do Conselho Editorial da Revista Geonordeste. É líder do Grupo de Estudos e Pesquisas sobre Alimentos e Manifestações Tradicionais-GRUPAM/UFS/CNPq. Integrante da Rede de Estudos Agrários- REA(UNESP-Rio Claro-SP; UNIFAL- Alfenas-MG; UNIMONTES- Montes Claros-MG; UFS- Sergipe-SE). É membro da Rede Sergipana de Agroecologia -RESEA. Coordena pesquisas relacionadas aos estudos sobre a produção, circulação e consumo de alimentos, SIAL-Sistema Agroalimentar Localizados; Soberania Alimentar; Agroecologia; Geografia cultural e Ensino da geografia. Coordena o Projeto PROMOB: Análise das novas territorialidades no espaço rural nos estados de Sergipe, Minas Gerais e Goiás financiado pelo Edital CAPES/FAPITEC N° 10/2016 - PROMOB.

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Published

2023-07-31

How to Cite

Silva, J. N. G. da, & Menezes, S. de S. M. (2023). Among flavors, senses and experiences: the construction of perceptions about the sensorial qualities of curd cheese in Alagoas. Geograficidade, 13(2), 47-66. Retrieved from https://periodicos.uff.br/geograficidade/article/view/54794