Regions of seasons and flavors in Chambarí cuisine in Araguaína, TocantinsAÍNA, TOCANTINS

Authors

Keywords:

Region, Flavors, Chambarí, Regionalities

Abstract

This research aimed at a study on the regionalities of the flavors and uses of the spices of the typical Chambarí dish in the city of
Araguaína-TO. It analyzed the cuisine of Chambarí Araguainense
as a factor for a study of regionalities, identifying the spices used in the preparation of food, the regions of origin of cooks and
consumers, identifying the regional characteristics between preparation and consumption according to the flavor. It is a qualitative research built on information obtained in dialogue with cooks and consumers. The taste of typical regional food is directly related to the regionalities of its people, actively representing the construction and conservation of culinary culture, configured by spatial factors. We identified that there are regionalities in the way of preparing the Chambarí and the dynamics to which the food is presented demonstrated the relationships of the migratory processes which influenced the culture of the peoples and their culinary identities.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Eliseu Pereira de Brito, Federal University of Tocantins

    He holds a Bachelor's Degree and a Degree in Geography from the Federal University of Tocantins. He has a master's degree in Geography from the Federal University of Grande Dourados. PhD in Geography from the Federal University of Goiás. Leader of the GEGATO Research Group - Group of Geographic Studies of the Amazon and Tocantins and Researcher at the Center for Urban, Agrarian and Regional Studies - NURBA / UFT. External Researcher at LABOTER / UFG. Develops research on "Territory and territorialities of riverside communities in the Legal Amazon - Tocantins" and on "Territorial Identities and Tocantins' Places. Develops readings in the Study Group on" places "in Jöel Bonnemaison". He is currently an Adjunct Professor of the Geography Course at the Federal University of Tocantins-Campus de Araguaína. Editor of the Tocantinense Geography Magazine.

  • João Antonio Lima Soares, Federal University of Tocantins

    Graduated in Geography from the Federal University of Tocantins. Researcher at the Geographic Study Groups of the Amazon and Tocantins.

References

ALMEIDA, Maria Geralda de. Para além das crenças sobre alimentos, comidas e sabores da natureza. Mercator, Fortaleza: v. 16, p. 01-13, 2017.

BOTELHO, Adriano. Geografia dos sabores: ensaio sobre a dinâmica da cozinha brasileira. Textos do Brasil, MRE – Brasília: p. 60-69, 01 dez. 2007.

BARBOSA, Maria Gilda Ribeiro; BRITO, Eliseu Pereira de. Mercado municipal de Araguaína-TO. In: BARBOSA, Maria Gilda Ribeiro; BRITO, Eliseu Pereira de. Recortes geográficos sobre Araguaína e outros lugares: olhares geográficos sobre a cidade de Araguaína. Salto: Schoba, 2013. p. 78-103.

BRITO, E. P. Itinerários de uma identidade territorial na invenção do ser tocantinense. 2016. Tese (Doutorado) – Programa de Pós-graduação em Geografia, IESA, Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2016.

BRITO, Eliseu Pereira de. La carretera Belén-Brasilia y la ocupación del territorio en el sudeste de la Amazonía Legal, Brasil. In: BEUF, Alice; RINCÓN AVELLANEDA, Patricia (Org.). Ordenar los territorios, perspectivas críticas desde América Latina. 1. ed. Bogotá: U. de los Andes, 2017. p. 219-238.; REINALDO, Thayssllorranny Batista. Na fronteira de ocupação agrícola no norte do Tocantins. Olhares a partir de Carmorlândia? Tocantins. Revista Espaço Acadêmico (UEM), v. XVI, p. 110-119, 2017.

BRITO, Eliseu Pereira de; ALMEIDA, M. G. Sentido e organização do trabalho das quebradeiras de coco no Bico do Papagaio, Tocantins. Geosul, v. 32, p. 229-249, 2017.; REINALDO, Thayssllorranny Batista. Na fronteira de ocupação agrícola no norte do Tocantins. Olhares a partir de Carmorlândia? Tocantins. Revista Espaço Acadêmico (UEM), v. XVI, p. 110-119, 2017.

BRITO, Eliseu Pereira de; ALMEIDA, M. G. Sentido e organização do trabalho das quebradeiras de coco no Bico do Papagaio, Tocantins. Geosul, v. 32, p. 229-249, 2017.

BRITO, Eliseu Pereira de; MOURA, Osmar Oliveira de; RODRIGUES, LLuciane Cardoso do Nascimento; MIRANDA, Patrícia Fonseca Dias. Paisagens urbanas em mutação: um estudo de caso da Feirinha em Araguaína (TO). Terr@ Plural, v. 16, p. 1–14, 2022.

CLAVAL, Paul. As relações do homem com o meio: a mediação alimentar. In: A geografia cultural. Trad. Luiz F. Pimenta; Margareth de C. A. Pimenta. 4. ed. Florianópolis: Ed. da UFSC, 2014. p. 261-292.

CONTEL, Fabio Betioli. Os conceitos de região e regionalização: aspectos de sua evolução e possíveis usos para a regionalização da saúde. Saúde Soc, São Paulo: v.24, n.2, p.447-460, 2015.

COSTA, Delismar Palmeira; LOPES, Alberto Pereira. A territorialização do capital do agronegócio e a agroindústria do município de Araguaína (TO). Revista Tocantinense de Geografia, v. 6, n. 10, p. 39-58, 12 abr. 2018.

FESTIVAL de Chambarí “Chambarí Show” é realizado em Araguaína. Araguaína: Programa Comunidade, 2016. (2 min.), youtube, son., color. Disponível em: <https://www.youtube.com/watch?v=-zZeN0WYo90>. Acesso em: 12 jun. 2018.

GOMES, Horieste. Como trabalhar conceitos em Geografia. Revista Territorial - Goiânia: UCG, v.2, n.1, p. 52-68, jan./jun. 2013.

GOMES, Paulo César da Costa. O conceito de região e sua discussão. In: CASTRO, Ina Elias; GOMES, Paulo César da Costa; CORRÊA, Roberto Lobato (Org.). Geografia: conceitos e temas. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 1995. p. 49-76.

GRATÃO, Lúcia Helena Batista. Sabor e paisagem: O que revela o pequi nesta imbricação de ser e essência cultural. Geograficidade, v. 4, número especial, p. 4-15, out. 2014.

HAESBAERT, Rogério. Região, regionalização e regionalidade: questões contemporâneas. Antares, n. 3, jan/jun 2010.

HARTSHORNE, Richard. Propósitos e natureza da geografia. São Paulo: Hucitec/ Edusp, 1978.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. População estimada. Araguaína, 2017. Disponível em: <https://cidades.ibge.gov.br/brasil/to/araguaina/panorama>. Acesso em: 19 abr. 2018.

PALHARES, Virginia de Lima. Uma geografia hedonista dos saberes e dos sabores. Geograficidade, v.4, número especial, p. 25-35. out. 2014.

PREFEITURA DE ARAGUAÍNA. Turismo Araguaína. 23/03/2023. Disponível em: https://www.araguaina.to.gov.br/turismo-araguaina. Acesso em: 05 jul. 2024.

SANTOS, Carlos Roberto Antunes dos. A Alimentação e seu Lugar na História: os tempos da memória gustativa. História: Questões & Debates, n. 42, p. 11-31, 2005.

TOCANTINS. Diagnóstico socioeconômico-administrativo. Palmas: Seplan, 1990.

Published

2023-01-31

How to Cite

Regions of seasons and flavors in Chambarí cuisine in Araguaína, TocantinsAÍNA, TOCANTINS. (2023). Geograficidade, 13(1), 89-104. https://periodicos.uff.br/geograficidade/article/view/48957