ACHIEVING FOOD SECURITY FROM A BOTTOM-UP AND INTERSECTIONAL HUMAN RIGHTS-BASED APPROACH:

PRELIMINARY REFLECTIONS FROM THE BRAZILIAN CASE

Autores

Resumo

Gender-based approaches to nutrition and development receive growing attention in the international academic debate, looking at the multiple hunger and malnutrition experiences faced by women because of gender. Even the critical scholarship has been looking at the issue through a uni-disciplinary lens. Little research has been conducted to develop a conceptual framework that overcomes such a silo-thinking. This paper addresses such a need, by suggesting and exploring the adoption of a complex and holistic approach to gender and beyond gender (intersectionality) when achieving food security. This article will
gênero (interseccionalidade) quando alcançada a segurança alimentar. Este artigo contribuirá para o estudo da questão da alimentação e os estudos de gênero ao discutir criticamente o específico estudo de caso de política pública no Brasil, observado em termos de redução da pobreza em nível nacional através de uma abordagem de baixo para cima e interseccional
calcada nos direitos humanos. As observações finais sobre a possibilidade de sofisticar e integrar este estudo com uma abordagem interseccional de gênero e direito levarão este texto a um fim.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Valentina De Gregorio, School of Advanced Studies (Pisa, Italy).

PhD Student in Human Rights and Global Politics at Sant'Anna School of Advanced Studies (Pisa, Italy).

Publicado

2022-05-19