Nutrition care process: development of Ausubel-based guidance manual

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22409/resa2022.v15i1.a43074

Keywords:

teaching;, learning;, nutrition

Abstract

The Nutrition Care Process (NCP) is a four-step process, systematized, standardized, used to treat nutritional problems and provide care to people with safety, effectiveness, and quality. The adoption of this process in Brazil may affect the craft, supporting evidence-based practice and providing knowledge about the nutritionist´s effectiveness in nutrition care. The purpose of this paper is to present the first step of a PCN orientation manual development, starting from the concepts expressed in the Meaningful Learning Theory, proposed by David Ausubel. The manual development has began with the analysis of the bibliography, through an integrative review, which allowed synthesizing the knowledge produced about the teaching of PCN. Subsequently, a selection of previous organizers (subsumers) was made, essential for learning new content. The sequence of the material was established following descending order of inclusiveness, helping the learner to use a relevant subsumer to support the new ideas of each unit. Until now, the main conclusion is that the manual may be useful in main skill development for learning and applying the NCP, but it will depend on the effective development of previous knowledge and the learner's level of practice.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Derbena Floyd Baylão, Universidade Fundação Oswaldo Aranha, UNIFOA, Volta Redonda, RJ

Mestre em Educação em Ciências da Saúde e do Meio Ambiente pela Universidade Fundação Oswaldo Aranha (2021). Possui graduação em Nutrição pela Universidade Fundação Oswaldo Aranha (2006). Especialista em Nutrição Clínica pela UFF (2007) e em Nutrição nas Enfermidades Renais pelo Instituto Cristina Martins (2017). Possui Título de especialista em Nutrição Parenteral e Enteral por ter obtido aprovação em concurso realizado pela Sociedade Brasileira de Nutrição Clínica, Parenteral e Enteral. Atualmente é nutricionista líder do Hospital Unimed Volta Redonda, com atuação em Equipe Multidisciplinar de Terapia Nutricional.

Júlio César Soares Aragão, Centro Universitário de Volta Redonda – UniFOA, Volta Redonda, RJ

Pós-Doutorado em Educação no Instituto de Educação da Universidade do Minho; Doutor em Saúde Coletiva pela UERJ (2007) Mestre em Saúde da Mulher e da Criança pela Fundação Oswaldo Cruz (1999); Graduado em Medicina pelo Centro Universitário de Volta Redonda (1992). É Professor do Centro Universitário de Volta Redonda atuando no Curso de Medicina desde 1996 e no Mestrado em Ciências da Saúde e do Meio Ambiente desde 2008. Tem experiência na área de Medicina, com ênfase em Ginecologia e Obstetrícia e em Ensino da Saúde. 

References

AUSUBEL, David Paul. Aquisição e retenção de conhecimentos: uma perspectiva cognitiva. Lisboa: Plátano, c2003.

AUSUBEL, David Paul; NOVAK, Joseph Donal; HANESIAN, Helen. Psicología educativa: un punto de vista cognoscitivo. 2 ed. México: Trillas, 1983.

BAKER, Sandra D.; COTUGNA, Nancy. Students entering internship show readiness in the nutrition care process. Journal of Human Nutrition and Dietetics, v. 26, n. 5, p. 512-518, 2013. https://doi.org/10.1111/jhn.12107

CONSELHO FEDERAL DE NUTRICIONISTAS. Resolução CFN no 600, de 25 de fevereiro de 2018. 2018. Disponível em: http://www.cfn.org.br/wp-content/uploads/resolucoes/Res_600_2018.htm. Acesso em: 10 ago. 2019.

CONSELHO NACIONAL DE EDUCAÇÃO. Câmara de Educação Superior. Resolução CNE/CES nº 5, de 7 de novembro de 2001. Institui diretrizes curriculares nacionais do curso de graduação em nutrição. Diário Oficial da União: seção1, Brasília, DF, p. 39, 9 nov. 2001. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/cne/arquivos/pdf/CES05.pdf. Acesso em: 15 dez. 2019.

HAKEL-SMITH, Nancy; LEWIS, Nancy M.; ESKRIDGE, Kent M. Orientation to nutrition care process standards improves nutrition care documentation by nutrition practitioners. Journal of the American Dietetic Association, v. 105, n. 10, p. 1582-1589, 2005. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.07.004

HAMMOND, Marian I.; MYERS, Esther F.; TROSTLER, Naomi. Nutrition care process and model: an academic and practice odyssey. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 114, n. 12, p. 1879-1894, 2014. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.07.032

KARUPAIAH, Tilakavati et al. Incorporating the Nutrition Care Process model into dietetics internship evaluation: a Malaysian university experience. Nutrition & Dietetics, v. 73, n. 3, p. 283-295, 2016. https://doi.org/10.1111/1747-0080.12265

LACEY, Karen; PRITCHETT, Ellen. Nutrition care process and model: ADA adopts road map to quality care and outcomes management. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 103, n. 8, p. 1061-1072, 2003. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(03)00971-4

MARTINS, Cristina. Diagnósticos em nutrição: fundamentos e implementação da padronização internacional. Porto Alegre: Artmed, 2016.

MOREIRA, Marco Antonio. Aprendizagem significativa: um conceito subjacente. Aprendizagem Significativa em Revista, v. 1, n. 3, p. 25-46, 2011. Disponível em: http://www.if.ufrgs.br/asr/artigos/Artigo_ID16/v1_n3_a2011.pdf. Acesso em: 10 maio 2022.

MOREIRA, Marco Antonio. Subsídios teóricos para o professor pesquisador em ensino de ciências: comportamentalismo, construtivismo e humanismo. 2 ed. Porto Alegre: 2016. Disponível em: https://www.if.ufrgs.br/~moreira/Subsidios5.pdf. Acesso em: jun. 2020.

MOREIRA, Marco Antonio; MASINI, Elcie Fortes Salzano. Aprendizagem significativa: a teoria de David Ausubel. São Paulo: Centauro, 2006.

THE NUTRITION CARE PROCESS (NCP). Disponível em: https://www.ncpro.org/nutrition-care-process. Acesso em: 10 ago. 2019.

PEREIRA, Adilson et al. Atendimento ao paciente com deficiência: proposta de intervenção pedagógica na formação dos profissionais de saúde. In: GUERREIRO, António et al. (Ed.). III Congresso internacional direitos humanos e escola inclusiva: construir a equidade em tempos de mudança. Faro: Escola Superior de Educação e Comunicação – Universidade do Algarve, 2021. p. 326-336. https://doi.org/10.34623/cs4j-cj82

POLITO, Antony Marco Mota; BARCELLOS COELHO, André Luís Miranda de. Uma metodologia geral para a Teoria Ausubeliana e sua aplicação no desenvolvimento de um instrumento de subsunção entre conceitos de música e de Física – Parte 1. Caderno Brasileiro de Ensino de Física, v. 38, n. 1, p. 325-345, mar. 2021. https://doi.org/10.5007/2175-7941.2021.e74041

SANDRICK, Karen. Is nutritional diagnosing a critical step in the nutrition care process?. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 102, n. 3, p. 427-431, 2002. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(02)90101-X

SANTOS, Ariane N. dos; SILVA, Bárbara L. de Oliveira da; AQUINO, Kátia A. da Silva. Uso de um mural virtual para práticas investigativas no ensino de ciências. In: CONGRESSO SOBRE TECNOLOGIAS NA EDUCAÇÃO (CTRL+E), 6., 2021, Evento Online. Anais... Porto Alegre: Sociedade Brasileira de Computação, 2021. p. 138-147. Disponível em: https://sol.sbc.org.br/index.php/ctrle/article/view/17558. Acesso em: 8 maio 2022.

SKIPPER, Annlynn; YOUNG, Linda O.; MITCHELL, Beverly E. 2008 accreditation standards for dietetics education. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 108, n. 10, p. 1732- 1735, 2008. https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.07.004

SOARES, Nadia Tavares; AGUIAR, Adriana Cavalcanti de. Diretrizes curriculares nacionais para os cursos de nutrição: avanços, lacunas, ambiguidades e perspectivas. Revista de Nutrição, v. 23, n. 5, p. 895-905, 2010. https://doi.org/10.1590/S1415-52732010000500019

SPLETT, Patricia; MYERS, Esther F. A proposed model for effective nutrition care. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 101, n. 3, p. 357-363, 2001. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(01)00093-1

WRITING GROUP OF THE NUTRITION CARE PROCESS/STANDARDIZED LANGUAGE COMMITTEE. Nutrition care process and model part I: the 2008 update. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 108, n. 7, p. 1113-1117, 2008b. https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.04.027

WRITING GROUP OF THE NUTRITION CARE PROCESS/STANDARDIZED LANGUAGE COMMITTEE. Nutrition care process part II: using the international dietetics and nutrition terminology to document the nutrition care process. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 108, n. 8, p. 1291-1293, 2008a. https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.06.368

Published

2022-08-05

How to Cite

Baylão, D. F., & Aragão, J. C. S. (2022). Nutrition care process: development of Ausubel-based guidance manual. Ensino, Saude E Ambiente, 15(1), 68-83. https://doi.org/10.22409/resa2022.v15i1.a43074

Issue

Section

Artigos