WE ARE THE CHILDREN OF (R)EVOLUTION? Agrochemicals, transgenics, biofortification and socioenvironmental conflicts face to food security.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22409/conflu.v22i1.38338

Keywords:

Agrochemicals, transgenics, biofortification, food security

Abstract

In the present article we will deal with the emergence of the green revolution, genetic revolution and biofortification and its relation to food security, with special focus on the alleged solution of hunger problem - food insecurity par excellence. Thus, we have as research problem to guide us in the present text the following question: Is the evolution of agrifood models providing food security or just a (r) evolution that generates the emergence of new and complex social and environmental problems? The intended techniques flowed through the bibliographic and documentary revision, being made propositions of qualitative origin from the point of view to delineate the general framework of the intended analysis. Regarding the theoretical-methodological framework, an important perspective was found in Hannigan and his constructionist approach, which relates the existence of environmental problems with a frequent origin in science.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Roberta Oliveira Lima, Universidade Federal Fluminense

Doutora em Sociologia e Direito (UFF). Mestre em Gestão de Políticas Públicas (Univali). Advogada e professora.

References

REFERÊNCIAS

ABRASCO. Dossiê ABRASCO: um alerta sobre os impactos dos agrotóxicos na saúde. Carneiro, Fernando Ferreira (Org.). Rio de Janeiro: EPSJV; São Paulo: Expressão Popular, 2015.

BECK, Ulrich. Sociedade de risco: rumo a uma outra modernidade. Trad. Sebastião Nascimento. São Paulo: editora 34, 2011.

______________. Os usos sociais da ciência: por uma sociologia clínica do campo científico; texto revisto pelo autor com a colaboração de Patrick Champagne e Etienne Landais. Trad. Denice Barbara Catani. São Paulo: Ed. Unesp, 2004.

BRASIL, Constituição da República Federativa do Brasil de 1988. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/Constituicao/Constituicao.htm>. Acesso em: 02 fev. 2019.

______________. Lei n. 11.105/2005, de 24 de março de 2005. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2005/lei/l11105.htm>. Acesso em: 05 fev. 2019.

CARSON, Rachel. Primavera silenciosa. Trad. Claudia Sant’anna Martins. 1. ed. São Paulo: Gaia, 2010.

CARVALHO, José Luiz. Introdução de alimentos biofortificados na merenda escolar: as crianças gostam dos produtos? In: Reunião de Biofortificação no Brasil (5.: 2015 : São Paulo, SP). Anais da V Reunião de Biofortificação no Brasil, 13 a 15 de outubro de 2015. Editora Técnica Marília Regini Nutti. Dados eletrônicos. – Brasília, DF: Embrapa, 2015

FAO. O estado da segurança alimentar e nutricional no brasil. Um retrato multidimensional. Relatório 2014. Disponível em: <http://www.fao.org.br/download/SOFI_p.pdf>. Acesso em: 23 mar. 2019.

FBSSAN. Fórum Brasileiro de Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional. 2016. Coordenação executiva e editorial: Juliana Casemiro e Vanessa Schottz. Disponível em: https://fbssan.org.br/biblioteca/documentos/. Acesso em: 01 abr. 2019.

EHLERS, Eduardo. O que é agricultura sustentável? São Paulo: Brasiliense, 2008.

HANNIGAN, John A. Sociologia ambiental: a formação de uma perspectiva social. Trad. Clara Fonseca. Lisboa: Piaget, 1995

JORNAL NACIONAL. Escolas de quatro cidades começam a testar supermerenda vitaminada. Disponível em: <http://g1.globo.com/jornal-nacional/noticia/2011/04/escolas-de-quatro-cidades-comecam-testar-supermerenda-vitaminada.html>. Acesso em: 05 mar. 2017

LAPIERRE, Dominique; MORO, Javier. Meia-noite em Bhopal. Trad. Sandra Martha Dolinsky. 1ªed. São Paulo: Planeta, 2014.

MALUF, Renato S; MENEZES, Francisco; VALENTE, Flávio L. Contribuição ao tema da segurança alimentar no Brasil. In: Revista Cadernos de Debate: Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação da UNICAMP, São Paulo, v. IV, p. 66-88, 1996.

MCMICHAEL, Philip. Regimes alimentares e questões agrárias. Trad. Sônia Midori. 1. ed. São Paulo; Porto Alegre: Editora Unesp; Editora da UFRGS, 2016.

MELO NETO, João Cabral de, Morte e vida Severina: auto de Natal. Rio de Janeiro: Alfaguara, 2016.

NUTTI, Marília R. A história dos projetos HarvestPlus, AgroSalud e BioFORT no Brasil. Disponível em: <https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/916288/a-historia-dos-projetos-harvestplus-agrosalud-e-biofort-no-brasil>. Acesso em: 15 fev. 2017.

___________.; SILVA, Carolina Claudio de Oliveira; DELIZA, Rosires; VIANA DE CARVALHO, José Luiz. Introdução de alimentos biofortificados na merenda escolar: as crianças gostam dos produtos? In: Reunião de Biofortificação no Brasil (5.: 2015 : São Paulo, SP). Anais da V Reunião de Biofortificação no Brasil, 13 a 15 de outubro de 2015. Editora Técnica Marília Regini Nutti. Dados eletrônicos. – Brasília, DF: Embrapa, 2015.

RIGOTTO, Raquel. O uso seguro de agrotóxicos é possível? In: Agrotóxicos no Brasil: um guia para ação em defesa da vida. – Rio de Janeiro: AS-PTA – Assessoria e Serviços a Projetos em Agricultura Alternativa, 2011.

SHIVA, Vandana. Monocultura da mente: perspectivas da biodoversidade e da biotecnologia. Trad. Daniela de Abreu Azevedo. São Paulo: Gaia, 2003.

Published

2020-04-06

How to Cite

Lima, R. O. (2020). WE ARE THE CHILDREN OF (R)EVOLUTION? Agrochemicals, transgenics, biofortification and socioenvironmental conflicts face to food security. Confluências | Interdisciplinary Review of Sociology and Law, 22(1), 120-141. https://doi.org/10.22409/conflu.v22i1.38338