The impacts of nature conservation on food security
a case study of the Macaé de Cima environmental protection area (RJ)
DOI:
https://doi.org/10.22409/eg.v12i25.65633Keywords:
Protected Area, Family Farming, FoodAbstract
The creation of Environmental Protected Areas reflects a model of environmental conservation that, while relevant for biodiversity protection, can generate conflicts with traditional agricultural practices and impact the food security of local communities. This article investigated the impacts of implementing the Macaé de Cima Environmental Protected Area (RJ) on agricultural production and the food security of farming families. The research adopted a qualitative approach, including a literature review, geospatial data analysis, and interviews conducted with local farmers between 2022 and 2023. The results indicate that environmental restrictions and increased tourism significantly altered land use, replacing traditional agricultural practices with less diverse, agrochemical-dependent crops, while the reduction in self-consumption led to greater reliance on external markets. These changes underscore the need for public policies that reconcile environmental protection with the socioeconomic and food well-being of local communities.
Downloads
References
ALKON, A. H. Food justice and the challenge to neoliberalism. Gastronomica: The Journal of Food and Culture, v. 14, n. 2, p. 27-40, 2014.
AMADOR, A. B. O turismo e as transformações socioespaciais em Lumiar e São Pedro da Serra, Nova Friburgo - RJ. In: VILLAS BOAS, G. H.; BOY, W. (Orgs.). 20 anos da Área de Proteção Ambiental de Macaé de Cima: Trajetórias e Caminhos na Pesquisa Social. Boa Vista: Editora IOLE/ Rio de Janeiro: EdTur p. 315-366, 2022.
ANDRIOLLI, C.; RIBEIRO, R.; LIMA, A. S.; PRADO, D. M. Conservação ambiental e os direitos das comunidades tradicionais: a produção de um plano de uso tradicional como um experimento de cooperação entre conhecimento tradicional e científico. Revista do centro de estudos rurais (RURIS), v. 15, p. 179-202, 2023.
ASSAD, M. L. L.; ALMEIDA, J. Agricultura e sustentabilidade: contexto, desafios e perspectivas. Ciência & Ambiente, n. 29, p. 15-30, 2004.
BARRETO, G. C. G.; VILLAS BOAS, G. H. Duas Compreensões Geomorfológicas da APA Macaé de Cima (RJ): Um Ensaio Sobre Etnogeomorfologia. Revista de Geografia-PPGEO-UFJF, v. 12, n. Especial, p. 18-39, 2022.
BENSUSAN, N. Conservação da biodiversidade em áreas protegidas. 1 ed. Rio de Janeiro: Editora Fundação Getúlio Vargas, v. 1. 176p, 2006.
BRASIL. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Diretoria de Pesquisas. Coordenação de Trabalho e Rendimento. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios. Acesso e utilização de serviços de saúde 2003. Rio de Janeiro: IBGE; 2005.
BRASIL. Lei n.º 11.326, de 24 de julho de 2006. Estabelece as diretrizes para a formulação da Política Nacional da Agricultura Familiar e Empreendimentos Familiares Rurais. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, p. 1, 25 jul. 2006.
BRASIL. Lei n.º 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, p. 1, 18 set. 2006.
BRASIL. Lei n.º 9.985, de 18 de julho de 2000. Regulamenta o art. 225, § 1º, incisos I, II, III e VII da Constituição Federal, institui o Sistema Nacional de Unidades de Conservação da Natureza e dá outras providências. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, p. 1, 19 jul. 2000.
BRASIL. Ministério do Planejamento, Orçamento e Gestão. Instituto Brasileiro De Geografia E Estatística (IBGE). Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios: 2009.
BRAUN, V.; CLARKE, V. Using thematic analysis in psychology. Qualitative research in psychology, v. 3, n. 2, p. 77-101, 2006.
CANDIOTTO, L. Z. P. Implicações do turismo no espaço rural e em estabelecimentos da agricultura familiar. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, v. 9, n. 4, p. 559-571, 2011.
CARGNIN, M. C. S.; ECHER, I. C.; SILVA, D. R. Fumicultura: uso de equipamento de proteção individual e intoxicação por agrotóxico. Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online. Rio de Janeiro, v. 9, n. 2, p. 466-472, 2017.
CARNEIRO, M. J.; PALM, J. L. Circuito Curto de Comercialização e Agroecologia: Alternativas e Possibilidades para a Agricultura Familiar. In: VILLAS BOAS, G. H.; BOY, W. (orgs.). 20 anos da Área de Proteção Ambiental de Macaé de Cima: Trajetórias e Caminhos na Pesquisa Social. Boa Vista: Editora IOLE/ Rio de Janeiro: EdTur p. 139-175, 2022.
DENZIN, N. K. The research act: A theoretical introduction to sociological methods. Routledge, 2017.
DIEGUES, A. C. O Mito Moderno da Natureza Intocada. São Paulo: Hucitec, 2008.
ESTRADA-CARMONA, N.; SÁNCHEZ, A. C.; REMANS, R.; JONES, S. K. Complex agricultural landscapes host more biodiversity than simple ones: A global meta-analysis. Proceedings of the National Academy of Sciences, v. 119, n. 38, p. e2203385119, 2022.
FERREIRA, S. M. O Processo de Implantação da APA de Macaé de Cima (RJ) e os Entraves ao Cumprimento de sua Função como Unidade de Conservação de Uso Sustentável. In: VILLAS BOAS, G. H.; BOY, W. (orgs.). 20 anos da Área de Proteção Ambiental de Macaé de Cima: Desafios e Experiências na Gestão Socioambiental. Boa Vista: Editora IOLE/ Rio de Janeiro: EdTur p. 67-107, 2023.
FILHO, C. F. M. S.; SANTOS, T. G. D.; ROSSITO, F. D. Biodiversidade, direitos e produção camponesa de alimentos. Revista da Faculdade de Direito da UFG, v. 43, p. 01-17, 2019.
FIOCRUZ – FUNDAÇÃO OSWALDO CRUZ. Boletim Epidemiológico: Intoxicações exógenas relacionadas ao trabalho no Brasil, 2007-2016. Rio de Janeiro: Escola Nacional de Saúde Público Sergio Arouca (ENSP), 2016.
GONZÁLEZ-LEONARDO, M.; ROWE, F.; FRESOLONE-CAPARRÓS, A. Rural revival? The rise in internal migration to rural areas during the COVID-19 pandemic. Who moved and Where?. Journal of Rural Studies, v. 96, p. 332-342, 2022.
HAESBAERT, R. O Mito da desterritorialização. 11ª ed., Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 2019.
HOFFMANN, R. Determinantes da insegurança alimentar no Brasil: análise dos dados da PNAD de 2004. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 15, n. 01, p. 49-61, 2008.
JESUS, J. G.; HOFFMANN, R.; MIRANDA, S. H. G. Insegurança alimentar, pobreza e distribuição de renda no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 62, n. 4, p. e281936, 2024.
LOUZADA, M. L. C.; CRUZ, G. L.; SILVA, K. A. A. N.; GRASSI, A. G. F.; ANDRADE, C.; RAUBER, F.; MONTEIRO, C. A. Consumo de alimentos ultraprocessados no Brasil: Distribuição e evolução temporal 2008–2018. Revista de Saúde Pública, v. 57, n. 1, p. 12-12, 2023.
MALUF, R. S. Produtos agroalimentares, agricultura multifuncionalidade e desenvolvimento territorial no Brasil. In: MOREIRA, R. J.; COSTA, L. F. C. (Org.). Mundo rural e cultura. Rio de Janeiro: Mauad, p. 241-262, 2002.
McMICHAEL, P. Value Theory and Food Regime Temporalities. Journal of Agrarian Change, v. 14, n. 2, p. 227-244, 2014.
MEDEIROS, R. Evolução das tipologias e categorias de áreas protegidas no Brasil. Ambiente & Sociedade, v. 9, p. 41-64, 2006.
MENDES, S. P; Loureiro, H. A. S.; NEVES, S.; GUERRA, A. J. T. Caracterização da Estrutura e Funcionalidade Florestal da APA Municipal de Macaé de Cima, Nova Friburgo (RJ). Anais do XIII Simpósio Brasileiro de Geografia Física Aplicada, Viçosa–MG, 2009.
MOREIRA, J. C.: PERES, F.; PIGNATI, W. A. Exposição a agrotóxicos e agravos à saúde em
trabalhadores agrícolas: o que revela a literatura? Ciência & Saúde Coletiva, v. 25, n. 7, p. 2753-2738, 2020.
PLOEG, J. D. O modo de produção camponês revisitado. In: SCHNEIDER, S. (Org.). A diversidade da agricultura familiar. Porto Alegre: Ed. UFRGS, p. 13-54, 2006.
RADIMER, K.; OLSON, C.; GREENE, J.; CAMPBELL, C.; HABICHT, J.-P. Understanding hunger and developing indicators to assess it in women and children. Journal of Nutrition Education, v. 24, supl., p. 36-45, 1992.
REDE PENSSAN. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil – II VIGISAN. Relatório de pesquisa do GT de Monitoramento. Rio de Janeiro, 2022.
REGO, V. V. B. S.; FERREIRA, M. I. P. “Água Vale Mais Que Ouro: O Rio Macaé É O Nosso Maior Tesouro”: Conflitos Em Torno Dos Usos Das Águas Na Área De Proteção Ambiental De Macaé De Cima. In: VILLAS BOAS, G. H.; BOY, W. (Orgs.). 20 anos da Área de Proteção Ambiental de Macaé de Cima: Desafios e Experiências na Gestão Socioambiental. Boa Vista: Editora IOLE/ Rio de Janeiro: EdTur p. 277-317, 2023.
SANTOS, A. A. Parques Nacionais Brasileiros: relação entre Planos de Manejo e atividade ecoturística. Revista Brasileira de Ecoturismo, São Paulo, v.4, n.1, p. 141-162, 2011.
SANTOS, K. M. P. Práticas agroalimentares em unidades de conservação de uso sustentável sob a ótica da segurança alimentar. 2015. Tese (Doutorado em Ciências) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 2015.
SEGALL-CORRÊA, A. M. Insegurança alimentar medida a partir da percepção das pessoas. Estudos Avançados. v. 21, n. 60, pp. 143-154, 2007.
SEGALL-CORRÊA, A. M.; LEON, L. M.; ESCAMILLA, R. P. Escala Brasileira de Medida da Insegurança Alimentar (EBIA): validação, usos e importância para as políticas públicas. Aranha AV. Fome Zero: uma história brasileira, v. 3, p. 26-43, 2010.
SILVA, C. B. Desenvolvimento e turismo em unidades de conservação potiguares. 2021. Tese (Doutorado em Ciências Sociais) – Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2021.
SILVA, S. O.; SANTOS, S. M. C.; GAMA, C. M.; COUTINHO, G. R.; SANTOS, M. E. P.; SILVA, N. J. A cor e o sexo da fome: análise da insegurança alimentar sob o olhar da interseccionalidade. Cadernos de Saúde Pública, v. 38, p. e00255621, 2022.
SPRADLEY, J. P. Ethnography and culture. The ethnographic interview, p. 3-16, 1979.
TEIXEIRA, V. L. “Nadando contra a corrente: as narrativas dos que ainda plantam para viver da terra como seus ancestrais”. In: VILLAS BOAS, G. H.; BOY, W. S. 20 anos da Área de Proteção Ambiental de Macaé de Cima: Trajetórias e caminhos na pesquisa social. Boa Vista: Editora IOLE, 2022. Rio de Janeiro: EdTur p. 103-116, 2022.
VIANA, M. B.; GANEM, R. S. APAs federais no Brasil. Consultoria Legislativa, Brasília: Câmara dos Deputados, Estudo, p. 15, 2005.
VILAS BOAS, L. G. A Escala Brasileira de Insegurança Alimentar (Ebia) e as Principais Condicionantes da (In) Segurança Alimentar No Brasil. Geoconexões, v. 1, n. 15, p. 114-134, 2023.
VILLAS BOAS, G. H. Etnogeomorfologia da APA Macaé de Cima: a dinâmica da paisagem a partir da percepção dos agricultores familiares. In: VILLAS BOAS, G. H.; BOY, W. (orgs.). 20 anos da Área de Proteção Ambiental de Macaé de Cima: Trajetórias e Caminhos na Pesquisa Social. Boa Vista: Editora IOLE/ Rio de Janeiro: EdTur, p. 17-54, 2022
VILLAS BOAS, G. H.; MATTOS, C. P. A (s) natureza (s) da APA Macaé de Cima (Rio de Janeiro-Brasil): percepções, dilemas e conflitos. Sociedade & Natureza, v. 33, n. 1, 2021.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Da Revista (Ensaios de Geografia) e do Autor

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
CC BY Attribution. Others may distribute, remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially, provided they give the author and licensor the credits.