Meanings assigned to food by patients with Anorexia Nervosa and by normal weight young women

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22409/1984-0292/v32i2/5626

Keywords:

food, food habits, anorexia nervosa, feeding and eating disorders

Abstract

This study aimed to identify the meanings assigned to food by patients with Anorexia Nervosa (AN) and by normal weight young women without symptoms of Eating Disorders. A qualitative, comparative and cross-sectional study was carried out. Twelve women were interviewed, divided into two focus groups: one composed of six participants diagnosed with AN attending a specialized service (patients group: PG), and the other group (comparison group: CG) was composed of six normal weight women without symptoms of AN. The meetings were audio recorded and transcribed verbatim. For data analysis, the thematic content analysis technique and the theoretical-conceptual framework of food anthropology were used, focusing on the meanings of food and the symbolic value of eating practices. It was found, in both groups, that food arouses a range of paradoxical feelings, ranging from pleasure to rejection, repudiation, disgust, guilt and fear. In the PG, the meanings are guided by the capital importance the participants assigned to the food caloric content, rather than nutritional value. Health professionals need to be sensitive to the verbal manifestations of AN patients in order to help them with the delicate balance between survival and denial of life. To understand eating practices in anorexia, professionals must be aware of the cultural, social and political determinations that go through this phenomenon, avoiding the individualization of the problem.

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Author Biographies

Marina Garcia Manochio, Universidade de Franca, Franca, SP

Vice-coordenadora e docente do Programa de Pós-Graduação em Promoção de Saúde (mestrado e doutorado) e do curso de Nutrição da Universidade de Franca - UNIFRAN. Graduação em Nutrição pela Universidade de Franca (2005). Mestrado em Saúde Pública pela Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo – EERP-USP (2009). Doutorado em Ciências pela EERP-USP (2014). Pós-Doutorado pelo Departamento de Ciências da Saúde da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo - FFCLRP-USP (em andamento). Membro do colegiado do curso de Promoção de Saúde e do curso de Nutrição, atuando nas linhas de pesquisa Políticas e Práticas em Promoção da Saúde e Ambientes, Tecnologias e Sustentabilidade em Promoção da Saúde. Presidente do Comitê de Inserção Social (CIS) da UNIFRAN. Coordenadora da Clínica de Nutrição e do Núcleo de Estudos e Assistência em Transtornos Alimentares e Obesidade (NEOTA), UNIFRAN. Membro do Grupo de Assistência em Transtornos Alimentares (GRATA) do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (HCFMRP USP). Líder do Grupo de Pesquisa cadastrado no Diretório do CNPq: Núcleo de Estudos do Comportamento Alimentar e Promoção da Saúde/NECAPSq. Membro do Grupo de Pesquisa Núcleo de Estudos e Pesquisas em Promoção da Saúde (NEP-PS).

Manoel Antônio dos Santos, Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, SP

Professor Titular da Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo (FFCLRP-USP), desde 1987. Professor do Programa de Pós-Graduação em Psicologia da FFCLRP-USP. Graduação em Psicologia. Mestrado em Psicologia Clínica e Doutorado em Psicologia Clínica pelo Instituto de Psicologia da Universidade de São Paulo. Livre-docência em Psicoterapia Psicanalítica pela FFCLRP-USP. Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq, PQ-1A. Membro Titular da Academia Paulista de Psicologia. Coordenador do Laboratório de Ensino e Pesquisa em Psicologia da Saúde (LEPPS-FFCLRP-USP/CNPq) e do Grupo de Ação e Pesquisa em Diversidade Sexual e de Gênero (VIDEVERSO-FFCLRP-USP). Coordenador da equipe de Psicologia do Grupo de Assistência em Transtornos Alimentares (GRATA) do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (HC-FMRP-USP).

Élide Dezoti Valdanha-Ornelas, Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, SP

Psicóloga e Bacharel Especial em Pesquisa pela Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - FFCLRP-USP. Mestre pelo Programa de Pós-Graduação em Psicologia da FFCLRP -USP. Doutora pela École Doctorale Recherches en Psychanalyse et Psychopathologie, Université Paris-Diderot (Paris 7 - Université Sorbonne Paris Cité) e pelo Programa de Pós-Graduação em Psicologia da FFCLRP-USP. Membro do Laboratório de Ensino e Pesquisa em Psicologia da Saúde (LEPPS-FFCLRP-USP/CNPq). Membro do Grupo de Assistência em Transtornos Alimentares (GRATA) do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (HC-FMRP-USP).

José Ernesto Dos Santos, Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, SP

Professor Associado (aposentado) da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (FMRP-USP). Graduação em Medicina pela Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (1970). Mestrado (1974), doutorado (1978) e livre docência (1982) em Clínica Médica pela Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (1974). Pos-doctoral Fellow da Universidade do Alabama-Birmingham. Atualmente é coordenador do Curso Médico da Universidade Estácio em Ribeirão Preto e Professor Sênior da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Foi coordenador do Grupo de Assistência em Transtornos Alimentares (GRATA) do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (HC-FMRP-USP). Tem experiência na área de Medicina, com ênfase em hiperlipemias, obesidade e transtornos alimentares.

William Dressler, University of Alabama, Tuscaloosa, Alabama

Professor Emeritus, Department of Anthropology, University of Alabama, USA. Doutorado pela Universidade de Connecticut, USA (1978). Além de lecionar antropologia, atuou na Faculdade de Medicina da Universidade do Alabama-Tuscaloosa e da Escola de Serviço Social. Sua linha de pesquisa aborda a relação entre cultura e saúde. O estudo mais recente enfatiza conceitos e métodos para examinar os efeitos na saúde de esforços individuais para alcançar objetivos e aspirações culturalmente definidos. No Brasil, dedicou-se a quatro grandes projetos financiados em saúde nos últimos 30 anos.

Rosane Pilot Pessa, Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, SP

Professora Associada 2 do Departamento de Enfermagem Materno-Infantil e Saúde Pública da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo (EERP-USP), desde 1997. Graduação em Nutrição pela Pontifícia Universidade Católica de Campinas - PUCAMP (1984). Mestrado em Psicobiologia (Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo, 1995). Doutorado em Saúde Mental (Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo, 1999) e Pós-Doutorado em Antropologia (The University of Alabama, USA, 2019). Desenvolve atividades de ensino de graduação e pós-graduação, pesquisa e extensão de serviços à comunidade. É coordenadora do Programa de Educação Alimentar do Campus da USP de Ribeirão Preto (PRAUSP) e Vice-Coordenadora do Grupo de Assistência em Transtornos Alimentares (GRATA) do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (FFCLRP-USP). Tem experiência na área de Nutrição em Saúde Pública e Nutrição Clínica, atuando principalmente junto aos temas transtornos alimentares (anorexia nervosa e bulimia nervosa) e obesidade.

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Published

2020-06-16

How to Cite

MANOCHIO, M. G.; SANTOS, M. A. DOS; VALDANHA-ORNELAS, ÉLIDE D.; DOS SANTOS, J. E.; DRESSLER, W.; PESSA, R. P. Meanings assigned to food by patients with Anorexia Nervosa and by normal weight young women. Fractal: Journal of Psychology, v. 32, n. 2, p. 120-131, 16 Jun. 2020.

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