Didactic sequence: balanced feeding, nutrients and chemical connections! How are they connected?

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22409/resa2021.v14i2.a38585

Keywords:

chemical bonds, balanced diet, didact sequence, three pedagogical moments

Abstract

The study of chemical bonds is a central content of chemistry, since it establishes a direct relation to the understanding of other concepts. In addition, this content has a variety of difficulties associated with its learning as pointed out in the literature. Thus, the aim of this paper is to propose and evaluate a didactic sequence based on the thematic approach of the Three Pedagogical Moments, to work on the content of Chemical Bonds, through discussions about balanced diet. The data that make up this investigation include the application of the didactic sequence to a 2nd grade class of a teacher training course: teaching of a public school, located in the rural area of a city located in northern Paraná. Data analysis occurred from the three distinct moments of DS, in the light of Content Analysis. The elaborate didactic sequence allowed us to approach, define and differentiate the ionic bonds from covalent bonds through the food pyramid, providing students with a space to share their ideas of what a good diet would be, and to rethink their own diet with knowledge of the properties. and nutrient composition from the study of ionic and covalent bonds.

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Author Biographies

William Hitoshy Ogasawara, Universidade Estadual de Londrina, Londrina, PR

Possui graduação em Química pela Universidade Estadual de Londrina (2021)

Natany Dayani de Souza Assai, Universidade Federal Fluminense, Volta Redonda, RJ

Docente da área de Ensino de Química no Departamento de Química do Instituto de Ciências Exatas (ICex) da Universidade Federal Fluminense (UFF).Doutora em Ensino de Ciências e Educação Matemática pelo Programa de Pós-Graduação da UEL (2016). Participante nos grupos EDUCIM e LEPEQ. Já atuei como professora na UEPG (2017) e na UTFPR - Londrina (2014-2016) na mesma área. Possuo graduação em Licenciatura em Química pela Universidade Estadual de Ponta Grossa (2011). Mestra pela Universidade Estadual de Ponta Grossa (2012-2014). Pós Graduada em Educação Especial Inclusiva pela UNOPAR (2014) e Educação a Distância (2016). Experiência na educação básica e ensino superior. Áreas de pesquisa: formação de professores, ensino e aprendizagem no ensino de Química, CTS.

Beatriz Haas Delamuta, Universidade Estadual de Maringá, Maringá, PR

Doutoranda em Educação para a Ciência na Universidade Estadual de Maringá. Mestra em Ensino pela Universidade Estadual do Norte do Paraná - Cornélio Procópio. Pós Graduada em Docência na Educação Superior na Universidade Estadual de Londrina. Pós Graduada em Ensino e Tecnologia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Londrina (2017). Possui graduação em Química - Licenciatura pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Londrina (2015). Possui experiência na área de ensino de Química. Participação no Programa Institucional de Bolsa de Iniciação à Docência- PIBID (2014-2015). Experiência na área de avaliação da aprendizagem. Participação no projeto de iniciação científica: Avaliação da aprendizagem em ensino de ciências da natureza e matemática (2013-2014). Experiência na área de genética da carne de peru. Participação no projeto: Bem estar das aves e a Qualidade da Carne: Manejo Pré Abate e Caracterização dos Parâmetros Bioquímicos e Genéticos da Síndrome do Estresse dos Perus (2011-2012). 

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Published

2022-02-27

How to Cite

Ogasawara, W. H., Assai, N. D. de S., & Delamuta, B. H. (2022). Didactic sequence: balanced feeding, nutrients and chemical connections! How are they connected?. Teaching, Health and Environment, 14(2), 765-783. https://doi.org/10.22409/resa2021.v14i2.a38585

Issue

Section

Articles